La pilota al meu poble

 

La pilota a L'Olleria ⚾

Hola a tot el món! M’agradaria compartir amb vosaltres la historia de la pilota al meu poble i com pense que no hi ha millor informació que la vivència pròpia, he vuigut anar més enllà de la recerca per internet. He tingut la sort de comptar amb l’ajuda d’un terratinent de L’Olleria com és Carlos, anomenat “costeta” a la presentació de les partides. Aquest home porta la pilota a la sang, ja que, el seu pare va ser pilotari. L’esport va passar de generació a generació fins al punt de ser uns dels pilotaris que ha realitzat partides amb grans personatges rellevants de la pilota com Baldo, Sanchis, Leandro el d’Aielo o Paco Genovés, entre altres.

                
 

Carlos va començar a practicar la pilota als 14 anys quan a L’Olleria es plenava el trinquet com actualment els estadis de futbol. Aquest era un dels més antics, junt al d’Alcoi, i dels recintes més complicats de la contornada per jugar a pilota a causa de la curvatura del trinquet. Ací es realitzaven diverses apostes i desafiaments per passar les vesprades dels dijous i dissabtes. Cal dir que a L’Olleria sols es jugava a raspall i que els dissabtes eren les grans partides, i per tant,  acudia gent de tots els pobles com Alfarrasí, Montaverner, Aielo, etc. Podem dir que a L’Olleria hi havia afició per la pilota.

 

 

Carlos ha compartit amb mi una anècdota molt característica d’aquest trinquet. “Al trinquet hi havia una basa per la zona del rest i quan caía la pilota dins o es perdia, hi havia un gos que anava a per aquesta per tornar-la a jugar”. Actualment, el trinquet es troba abandonat i en ruïnes.

Com he comentat anteriorment, ell va començar als 14 anys a jugar a pilota però als 15 ja estava fent partides a Gandia. A més, ell no jugava amb el guant com nosaltres perquè es passava 1 hora de rellotge per col·locar-se les proteccions a les mans. També, ha realitzat desafiaments 1 vs 1 amb una durada de 2 hores i 30 minuts i moltíssimes vivències d’aquest esport tradicional de la nostra terra.

Hui en dia, podem dir que la pilota es troba en un punt de creixcuda a la societat per la importància que li donen els i les mestres de Educació Física a les seues classes. D’aquesta forma mantenen i fomenten un esport que fa uns anys estava oblidant-se. Hui en dia podem veure partides per la televisió, hi ha patrocinadors i als pobles s’observen escoles dedicades a la pilota.

Carlos com amant d’aquest esport, va voler transmitir-ho als més menuts del poble amb la creació de “L’Escola de Pilota de L’Olleria”. Aquest projecte va tindre una duració de 3 anys amb una incorporació d’uns 10-12 alumnes però al finalitzar el període de temps, el ajuntament va decidir prescindir d’aquest esport per motius desconeguts. Cal dir que Carlos segueix amb l’idea de tornar a impartir pilota alguna vegada amb la intenció de no abandonar aquesta tradició de la seua família i del seu poble.

Aquestes son dos de les frases compartides per Carlos.

“La pilota és un esport molt bonic i no es deu de pedrer” “Disfrutes amb la pilota”

Fomenta la pilota, fomenta la cultura de la Comunitat Valenciana.

Comentaris

  1. Buenas noches David,

    Me encanta saber como en pueblos como L'Olleria aún se seguía practicando la Pilota Valenciana, una pena que ya no sea así. Pienso igual que tú en que hay que potenciarla, tenemos que fomentar lo que es de la "terreta", som valencians i érem pilotaris!

    En conclusión, me ha gustado la historia de la Pilota Valenciana en tu pueblo.

    Un 9.5!!! Cuidado con las faltas de ortografía...

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. En esta entrada podemos leer sobre la tradición del juego de "pilota valenciana" contada desde la experiencia de un exjugador de este deporte. Nos cuenta diferentes datos sobre la pelota en su pueblo, utilizando las anécdotas que le cuenta un terrateniente de su pueblo, que incluso jugó con el Genovés, del cual hemos hablado varias veces en clase. De esta manera, transmite mediante un lenguaje cercano y correcto el aprecio que el entrevistado tiene por este deporte.

    De esta manera considero que esta entrada merece la valoración de un 9,5, ya que, hay algún error ortográfico pero nada importante. Sigue así!!

    ResponElimina
  4. INÉS LUNA SÁNCHEZ EVALÚA:
    En esta entrada David habla, analiza y explica la pelota valenciana que se jugaba en su pueblo L'Olleria y la verdad es que llama mucho la atención. Asimismo, ha añadido diversas imágenes que refuerzan su explicación y llaman al lector a seguir leyendo y a querer saber más. Me habría encantado tener un pueblo donde jugar a un juego tan popular y de esa forma.
    Tu forma de expresarte es muy sentimental, clara y sencilla. Creo que te mereces un 9,5

    ResponElimina
  5. Gràcies a aquesta entrada de David que pogut aprendre sobre la tradició de la pilota valenciana al seu poble, l'Olleria. A més a més, tota la seua informació l'ha recolçada amb imatges reals i sobretot, amb les paraules de Carlos, un pilotari d'aqueta localitat, la qual cosa dóna més veracitat al seu escrit. M'agradat també el poder comparar la realitat de la pilota al seu poble amb el que ocorre al meu i analitzar les seues diferències. Únicament trobe a faltar la seua opinió i la possible proposta a implantar a una aula d'Educació Física. Enhorabona pel teu gran treball de búsqueda! La meua nota és un 9,3

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Currículum a l'àrea d'Educació Física

Reflexió bloc de Cristina

Reflexió Tradició vs Modernitat

Entrada 1 de l'esgrima (17/11/2020 - Irene)

Entrada 3. El meu esport alternatiu (Irene)

Reflexió sobre l'avaluació i la qualificació

Entrada 2 Esports alternatius en temps de Covid-19 (19/11/2020 - Irene)

Sessió de pilota amb Dani (12/11/2020)