Entrada 2 Esports alternatius en temps de Covid-19 (19/11/2020 - Irene)

 

Què són els esports alternatius?❓❔

Els esports alternatius son una mescla de jocs i esports tradicionals. Es diuen així per la seua gran capacitat de canvi de regles o formes de joc. Ofereixen gran quantitat de modificacions però sempre mantenint l’essència del joc esportiu.

Són tan educatius en Educació Física perquè ens permiteixen fer modificacions adaptables al context del aula sense cap tipus de problema.

A més, ens ofereixen treballar diferents valors com la coeducació, la igualtat i el respecte. Ens permiteix crear grups mixtes i realitzar adaptacions d’esports per què tots puguen jugar al mateix nivell en participació i diversió.

A l’aula d’Educació Física és important plantejar esports d’aquest tipus per fer veure que es poden crear o modificar-los, i no sempre jugar amb les mateixes normes o variants, ja que poden aplegar a fer-se pesats a l’aula.

En la sessió del dia 19-11-2020 al pavelló ens ha donat una classe pràctica de jocs alternatius un mestre d’Educació Física de Primària d’un col·legi de València.

Per començar, hem tingut un contingut teòric del Datchball (esport molt similar al cementeri) i el Colpbol (esport molt similar al futbol però es juga amb la mà).

El desenvolupament de la sessió, hem vivenciat aquests esports alternatius amb totes les seues adaptacions. Hui en dia ens trobem amb una situació de Covid-19 i com a conseqüència realitzem una sèrie de mesures als jocs per evitar un focus de contagi. Pense que no s’ha portat gran cosa de mesures llevant la posada de gel de l’entrada i l'ús de mascareta. En la meua opinió crec que un esport com el colpbol és molt complicat per portar-ho a terme ja que tens contacte amb altres jugadors. L'únic que portaria més enllà de les mesures que ha tingut el docent és la desinfecció prèvia i posterior del material.

Pilota de colpbol
Partida de datchball



Finalment, hem portat a terme un debat de perquè és important introduir aquests jocs a l’aula perquè tenen una finalitat motivadora, cooperativa i coeducativa. A més, treballem diversos aspectes que estan al currículum d’Educació Física com la recepció, el llançament o el colpeig de baló entre altres. Pense que són molt adaptables per la nostra assignatura per la varietat que pots abarcar amb ells i la dinàmica que tenen.

Al currículum podem justificar-los al Bloc 5 "Jocs i activitats esportives". El colpbol el trobem als continguts obligatoris de l’Educació Física a Primària. En canvi, el datchball no és obligatori però podríem justificar-ho incorporant-ho als jocs alternatius. És de rellevància mencionar la gran lluita que va tindre Juanjo Bendicho, creador del colpbol, per introduir aquest esport alternatiu al currículum de Primària. Un fet quasi històric.

Per últim, pense que els esports alternatius són un forma molt efectiva i dinàmica d’abarcar diversos continguts d’Educació Física. En un futur estaria encantat de comptar amb ells per realitzar-los a la meua aula, ja que al vivenciar-los, puc dir amb tota seguretat que són increïbles.

Us deixe un vídeo del colpbol i altre del datchball, respectivament:

 
 

Jo afegiria a la Unitat Didàctica d’esports alternatius el Swingbol 🎾. Us deixe una infografia d'aquest esport: 


 

Us deixe un vídeo per vivenciar aquest esport més enllà de la infografia:






Comentaris

  1. Buenas noches David,

    Con esta entrada he entendido aún más que son los deportes alternativos y por qué son tan educativos en nuestra carrera. Yo también he practicado el colpbol y el datchaball y es una pasada, me encanta!

    Me ha llamado mucho la atención la incorporación del Swingbol a la entrada, no lo conocía y gracias a tu explicación mediante una infografía y la visualización de un vídeo me dan ganas de jugar este fin de semana.

    Aspectos a mejorar serían las faltas de ortografía y en mi opinión, me hubiera faltado leer más sobre Datchball y Colpbol.

    Un 9.5 David, enhorabuena!

    ResponElimina
  2. En esta reflexión, pienso que has explicado muy bien la idea de lo que son los deportes alternativos haciendo uso de diferentes ejemplos como son el coplbol, el datchball y el swingball. Este último no lo conocía aunque con la infografía que has hecho he podido aprender sobre él y sobre su aplicación en el aula. Además es de agradecer que has ejemplificado cada deporte con un vídeo en el que vemos su práctica.

    También estoy de acuerdo con muchos de tus apuntes, y me parece que están bien argumentados, como por ejemplo, el hecho de que es difícil adaptar el colpbol a las reglas del Covid-19 ya que, como dices, es un deporte que requiere bastante contacto.

    A parte de esto creo que tienes algún verbo mal conjugado pero nada grave. Por eso califico esta entrada con un 9,8. Buen trabajo!!

    ResponElimina
  3. En esta entrada, David ha explicado qué son los deportes alternativos y la verdad es que ras haberlo leído me ha quedado mucho más claro y me he dado cuenta de la gran importancia que tienen para insertarlos en Educación Primaria.
    Asimismo, no sabía qué era el swingbol y me ha encantado ya que ha añadido vídeos y un mural donde ha destacado las ideas clave. La nota que te mereces es de un 10.

    ResponElimina
  4. Gràcies a aquesta entrada de David he pogut aprendre i assolir millor el concepte d'esport alternatiu. M'agradaria destacar la quantitat de recursos visuals que ha emprat i la seua importància per tal d'entendre millor la informació. A més a més, he pogut adonar-me dels seus avantatges a l'Educació Física de Primària.
    A banda d'això, m'ha faltat una mica més d'informació sobre els dos primers esports modificats esmentats. Per això mateix, i donant-li la enhorabona, es mereix un 9,5.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Currículum a l'àrea d'Educació Física

Reflexió bloc de Cristina

Reflexió Tradició vs Modernitat

Entrada 1 de l'esgrima (17/11/2020 - Irene)

Entrada 3. El meu esport alternatiu (Irene)

Reflexió sobre l'avaluació i la qualificació

La pilota al meu poble

Sessió de pilota amb Dani (12/11/2020)